UIT-ZICHT
  • welkom
  • wie ik ben
  • begeleiding op maat
    • jongeren >
      • leren leren
      • tijdelijke ondersteuning
      • faalangst
      • hoogbegaafdheid
      • hoogsensitiviteit
      • autisme
      • vakantie?!
    • KernTalentenanalyse
    • oudercoaching
    • loopbaanbegeleiding
    • andere >
      • voordrachten
      • ondersteuning team
  • meer
    • praktisch
    • sfeerbeelden ontvangstruimte
    • Contact
    • meer weten?
  • NIEUWS

Het wezenlijke in het onderwijs is niet de behandelde leerstof,
maar het wakker maken. (E. Renan, 1823-1892)

ondersteuning scholen

Zoekt u praktische tips en kennis rond een leerprobleem die wetenschappelijk onderbouwd zijn dan kunt u terecht bij UIT-ZICHT voor een schriftelijk verslag hieromtrent. Het verslag wordt opgemaakt op basis van uw vraag en noden.
​


​ondersteuning schoolteam, zorgbegeleiding

Foto
​Deze ondersteuning is erop gericht samen met leerkrachten en/of zorgbegeleiders van uw school op zoek te gaan naar groeimogelijkheden en conformiteit in de zorgverlening van jongeren. Centraal hierbij staat het werken vanuit informatie van ‘in the field’ om zo het zorgbeleid van de school verder uit te bouwen (= bottom-up).
Foto
De coaching gebeurt in 4 stappen:


​
Het eerste luik bestaat uit een wetenschappelijk onderbouwd gedeelte waarin didactische visies of aanpak specifieke leerproblematieken zoals autisme, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, DCD,... worden toegelicht aan de hand van concrete voorbeelden zodat alle teamleden vanuit eenzelfde kennis aan de slag kunnen gaan.

In het tweede gedeelte van de coaching wordt in groepen gewerkt met enkele casestudies om de opgedane kennis te toetsen aan werkelijke situaties op school. Elke groep stelt aan het team de case voor en hun plan van aanpak. Andere teamleden kunnen vragen stellen, suggesties geven om een nog breder perspectief uit te bouwen per case (= peer-to-peer communicatie).
Foto
Vervolgens worden de ideeën uit de verschillende groepen samen gebracht en krijgt het team de opdracht hiermee een (haalbaar) zorgbeleid (beter) uit te werken waar iedereen kan achter staan.
Foto
In een laatste sessie kijken we terug op het uitgewerkte zorgbeleid en de toepassing in het werkveld. Welke zaken werken, wat moet worden bijgeschaafd, waar ondervindt de school nog hiaten...? Deze laatste feedback zorgt voor een veel efficiënter zorgbeleid en een groter draagvlak op school.
​

In overleg met de school wordt de invulling en uitdieping van het traject besproken.
​Ook eigen casestudies kunnen ingebracht worden.


Masterclass leerlingenbegeleiding voor secundair onderwijs
(i.s.m. Eekhout Academy)

Foto
Inhoud
Volgens het decreet leerlingenbegeleiding moet vanaf 1 september 2018 elke school verplicht een geïntegreerd beleid op leerlingenbegeleiding ontwikkelen, implementeren en evalueren. Dit beleid omvat vier begeleidingsdomeinen: de onderwijsloopbaan, leren en studeren, psychisch en sociaal functioneren en preventieve gezondheidszorg.
Leerlingenbegeleiders hebben een veelzijdig takenpakket. In deze masterclass krijg je inspiratie om al deze opdrachten mee vorm te geven. We ontwikkelen ‘visie’, wisselen ervaringen uit maar brengen zeker ook veel ideeën en praktische handvatten.
Een etalage aan mogelijkheden waarbij wij jullie helpen kiezen…
Dag 1
Tijdens de eerste dag staan we stil bij de vraag wat de rol van een leerlingbegeleider is in het secundair onderwijs en hoe de samenwerking met de rest van het schoolteam kan gebeuren. We stellen ook de vraag hoe we praten met leerlingen, ouders of leerkrachten vanuit de ideeën van het oplossingsgericht werken. Ten slotte verkennen we op die eerste dag al het eerste begeleidingsdomein, namelijk de onderwijsloopbaanbegeleiding. We bespreken de visie en de rol van de betrokkenen. We laten de deelnemers ook kennismaken met verschillende tools.
Dag 2
Een leerlingbegeleider heeft ook een belangrijke taak in het ondersteunen van het psycho-sociaal functioneren van leerlingen. Dat wordt het thema van de tweede dag. Ook hier hebben we het over visie, de rol van de diverse betrokkenen en de tools. We bekijken zowel internaliserende problematieken bij leerlingen (sombere gevoelens, angst…) als externaliserende problematieken (agressie, opstandig gedrag…).
Dag 3
Op de derde dag leggen we ons toe op het domein van leren en studeren. We staan stil bij diverse leer- en ontwikkelingsproblemen zoals autisme, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, DCD, … én meer algemene leerproblemen als demotivatie, faalangst, uitstelgedrag … Vaak zitten leerkrachten met de handen in het haar en denken/zeggen: "Differentiatie allemaal goed en wel, maar hoe doe je dat in een grote klas met diverse zorg/leerproblemen? En elke klas heeft zo zijn zorg nodig! Hier ben ik niet voor opgeleid.". Leerlingenbegeleiders kunnen hier soelaas bieden, (wetenschappelijk onderbouwde!) visie meegeven en leerkrachten (en leerlingen) concreet tonen hoe het (anders) kan. Een activerende (oplossingsgerichte) leer-coaching in combinatie met “leren leren”-tools toont dat gedifferentieerde zorgaanpak wél haalbaar en werkbaar kan zijn voor elke leerkracht én kan renderen voor ALLE leerlingen! Een win-win situatie dus. Op dag drie onderzoeken we samen hoe we als leerlingenbegeleiders ondersteuning kunnen bieden zodat leerkrachten autonoom en vanuit hun kracht deze brede(re) zorg kunnen aanbieden in hun klas en dit zonder te verdrinken in 'nog meer werk'. 
inschrijven
Enkele reacties van cursisten:
​"Interessant en boordevol concrete info, waarvoor dank!"
" Leerrijk omwille van de nieuwe ideeën die je werden aangereikt."
"Aangenaam om bij te wonen."
 
​"Interessant! Voldoende info (concreet) en achtergrondinfo."
"Ik vond deze sessie zinvol, open mindset, opent de visie, kritische kijk op eigen organisatie, leerrijk."
"Ik heb veel bijgeleerd & ga met heel veel ideeën naar huis."
​U  I  T - Z  I  C  H  T  
​
Sylvia Van Loo
individuele (studie)begeleiding & trainingen
Baanderheerstraat 13 - 8310 Brugge Sint-Kruis
ondernemingsnummer: 0631.916.990

nieuws
contact
​tarieven en voorwaarden